25 juuni Kuusevõrsed – puhas vitamiin !
Ühel heal puul on palju
Kuusevõrseid on tuntud ka kui väga jõulise C-vitamiini allikana.
Lisaks ilusale helerohelisele ja värsekele värvile, on kuusvõrsed hamba alla kõlbulikud panna nii värskelt noppides, kasutada saab neid värsketes salatites, maitseveedes, garneerikuks toitudele, ravimtees, siirupites jne.
Kõige enam annab värske kuusevõrse C-vitamiini, mida on tunda veidi hapukas alatoonis. Lisaks leidub kuusevõrsetes ka õlisid, parkaineid, vaike. Võrsete korjamiseks ei ole kindlat aega, vaid vaadata tuleb puud ja võrsete kasvu. Võrsed võiksid olla vähemalt paari sentimeetri pikkused ja erkrohelise värvusega. Kui värvus hakkab juba tumedamaks minema, siis on targem kasvuke puule peale jätta. Ühel puult ei maksaks ka väga palju võrseid korraga korjata, puu tahab ka edasi kasvada.
Sellel kevadel on Kuivaleski talus kasvavad Eestikuuse kuusevõrsed väga tubli juurdekasvu teinud ja kuusepuid ootab ees suvine lõikus. Just ilus lõikus teeb eestikuuse jõulupuust ilusa kahara ja kauni puu. Kuusepuu lõikamisest aga juba järgmises postituses lähemalt !
Ilusat südasuve soovib eestikuusk.ee